søndag den 26. juli 2015

Gloire de Dijon & Mme. Alfred Carriére


Gloire de Dijon    Jacotot 1853 Frankrig  (Desprez à Fleur Jaune x Souvenier de la Malmaison)
En ægte klassiker! Denne vidt berømte cottage-klatrerose har været elsket i 1½ århundrede! Den er såmænd nok blevet overhalet kvalitetsmæssigt af andre mere sygdomsresistente, men roser taler nu engang til ens hjerte og ikke til fornuften, så den er et must i min have, skønt jeg aldrig har haft et stort sundt eksemplar endnu. Dens blomster er store og fyldte, intens duftende af den fineste parfume, og dens farver varierer mellem blød gul, og abrikosrosa, som bleger til en helt speciel farve der minder om vaskeskind. Den remonterer fint. Tåler skygge. Desværre bliver den let ramt af stråleplet, og flere hævder at den har mistet sin tidligere grokraft. Blomsterknopperne kan have svært ved at åbne sig i regnfulde perioder, men det gælder såmænd næsten alle fyldte roser.


Mme. Alfred Carriére     J. Schwartz 1879 Frankrig   ukendt herkomst
Stor buskagtig klatrerose med kraftig vækst og lange nye skud, som det første år kun blomstrer yderst på grenen. Følgende år bryder den i blomst på langs af grenen, som tynges nedad i en elegant bue, når den vokser naturligt. Rosens krone får med tiden form som et springvand, med en høj, kraftig stamme, så den er meget smuk når den vokser op i et mindre træ.
Udover at vokse naturligt, er den fantastisk god op ad f.eks. huset, hvor man kan fordele de lange skud vandret ind til muren. Derved sætter rosen mange flere blomster langs grenene, og blomstringen bliver fordelt over en større flade, fremfor kun i toppen.
HelpMeFind skriver om rosen: Do not prune. Man kan selvfølgelig godt beskære den, men det giver en masse nye lange grene med et par blomster ude for enden, som skygger for den storslående blomstring man har arbejdet på at skabe.
Knopperne er sart rosa, og blomsten er efter udspring cremehvid med sart rosa, som bleger til hvid. Dejlig stærk duft. Blomstrer sommeren igennem, og kan tåle en del skygge. På varme eller indelukkede voksesteder, kan den blive angrebet af meldug. Denne rose havde jeg med fra tidligere have, og den er tilmed blevet plantet om efter jeg flyttede ind... alligevel er den på 3. år, over 3m høj, og godt forgrenet i det træ den vokser i. Imponerende grokraft denne rose kan præstere!Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...