søndag den 26. juli 2015

Common Moss & Henri Martin'Common Moss'     Historisk rose    (Sport af Rosa Centifolia   tidligere end år 1700)
Syn: 'Centifolia Muscosa 'Communis', 'Old Pink Moss', 'Mousseux Ancien' (Old Moss, France, 1696)   (muligvis identisk med: Rosa x centifolia f. muscosa)

Den dyrkes i Frankrig omkring 1696. Formodentlig den ældste bevarede mosrose, og med sikkerhed, en af de første i gruppen.
Den er sandsynligvis en sport af den ældste bevarede centifolierose: Rosa x centifolia var. major 'Centifolia Major', som var i kultur før 1581.
Busken bliver omkring 150x150, men løs og åben i væksten, så den står godt mellem anden beplantning hvor den får støtte og kan væve sig ind og titte frem. Blomsten starter boldformet, senere skålformede til fyldt rosetform, i ren lyserød og med stærk duft. Mosset er meget smukt og lysegrønt med en let brunrød tone. Den findes i en hvid variant : 'Muscosa Alba' eller 'Shailer´s White Moss'.

Centifolia 'Major' og dens sport 'Common Moss' var mine allerførste roser, inspireret af de gamle hollandske malerier. Jeg dyrkede dem samtidig i 5 år, og finder dem identiske, bortset fra mosset.
Common Moss har jeg taget med mig ved flytning, og den står nu i min 3. have.

Det er en fortryllende smuk rose med en skøn centifolieduft. Blomsten kan, som det ses herunder, se meget forskellig ud, men deres rene lyserøde kronblade er altid fine og dekorative mod løvet, de rustbrune stængler og de smukke mosklædte knopper:.
Henri Martin  Jean Laffay, Frankrig 1862  herkomst ukendt
Høj og bred mosrose med mørke rød/cherise, lillatonede blomster og stærk duft. Sund nem og hårdfør, og trives på vanskelige/skyggefulde områder i haven. Engangsblomstrende. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...