søndag den 26. juli 2015

La France, Climbing


La France, Climbing   Sport fundet i USA i 1893, af: La France  Jean-Baptiste André,  Guillot, France 1867  frøplante af Madame Falcot.
Denne rose bliver regnet for den første te-hybrid, altså en moderne rose. Året for dens fremkomst blev således besluttet at være skæringsårstal mellem historiske og moderne roser, uanset hvilken gruppe en rose hører under. Rosen blev vidt berømt og illustreret i blade, postkort og på frimærker, ja vist nok også på tapet og kagedåser.
Jeg har altid fundet disse gamle illustrationer meget smukke, og ønsket at dyrke denne rose med den helt særlige sødme og charme. Bladene er matte som flere historiske roser´s blade. Blomsten er mega stor og dufter dejligt, men er noget mere løs og rodet i det, end på glansbillederne.
Jeg har været lidt skuffet og ofte tænkt at Coral Dawn´s  blomsterform mindede meget mere om de gamle Illustrationer, og nu er jeg faldet over et spændende indlæg på bloggen Hedgerow Rose, hvor hun til et rosen kåring talte med den tidligere president for en rosenforening, som viser 2 forskellige roser der begge går under navnet: La France. Du kan læse mere på følgende link, ca. midtvejs nede i indlægget: Biltmore Int. Rose Trials
Det er desværre ikke første gang at der er opstået forvirring om og fejlnavne på gamle roser. Det er selvfølgelig ikke så sært at det kan ske, for der har været utrolig mange roser, og en meget lang periode hvor der ikke var efterspørgsel på de gamle sorter. Virkelig trist at mange gamle roser er gået tabt, og forbyttet eller i få tilfælde hvor de er blevet genetisk svækkede.
Herunder samme gren i 4 forskellige stadier:Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...